Specialisatie Claudicatio Intermittens

Wat is Claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen ge- noemd, is een veel voorkomende vaataandoening, veroorzaakt door slagaderverkalking. Volgens de laatste schattingen heeft 1 op de 5 volwassenen ouder dan 50 jaar last van deze ouderdomsziekte.

De term etalagebenen slaat op het feit dat mensen met claudicatio intermittens vaak stil moeten staan, vanwege pijn bij het lopen. Voor een etalage in een winkelstraat kan het stilstaan goed gecamou eerd worden.

Door een vernauwing in de bloedvaten treden klach- ten als een stekende, krampende pijn, vermoeidheid of een zwaar gevoel in de benen op.
Daardoor zijn dagelijkse activiteiten thuis, op het
werk en in het sociale leven soms lastig te volbrengen. Maar het is belangrijk dat u toch blijft bewegen. Dit lijkt tegenstrijdig, maar uit onderzoek blijkt dat door het volgen van een looptrainingsprogramma goede resultaten te bereiken zijn. Belastende vaatoperaties of ingrepen (dotterbehandeling) kunnen op deze manier worden voorkomen.

Wat gebeurd er in mijn lichaam?

De oorzaak van claudicatio intermittens is slagaderver- kalking (atherosclerose) in de benen. Slagaderverkal- king bestaat uit een lokale ophoping van bloedcelen, bloedplaatjes en vetten op plaatsen waar de vaatwand is beschadigd (plaque).

Dit kan leiden tot een vernauwing of verstopping van de bloedvaten, waardoor minder zuurstof naar de spieren wordt getransporteerd. Spieren hebben zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Zuurstof wordt aan- gevoerd via het bloed. Slagaders vervoeren bloed van het hart naar alle delen van het lichaam. Bij lichamelijke inspanning, zoals lopen, hebben.

Je beenspieren meer zuurstof nodig dan door de ver- nauwde slagaders kan worden aangevoerd. Dit zuur- stoftekort in de beenspieren zorgt voor verzuring, die
u ervaart als pijn, kramp, tintelingen of een stijf gevoel. Door rust te nemen, vermindert de behoefte aan zuurstof in de beenspieren en verdwijnt dit pijnlijke gevoel vaak binnen enkele minuten.

Wat zijn risicofactoren?

Roken, dit vergroot de kans 5 keer zoveel
Diabetis mellitus, dit vergroot de kans met 50% Verhoogde bloeddruk
Hart-en vaataandoeningen bestaande en/of familiair mannen hebben vaker claudicatio dan vrouwen

Hoe kun je de kans op claudicatio verminderen?

  • Stoppen met roken
  • Regelmatig bewegen minimaal 3 keer per week matig intensief bijvoorkeur wandelen.
  • Voedingspatroon met weinig verzadigde vetten.

 

Wat doen wij als fysiotherapeut?

Wij bespreken je klachten en met name uw (beperkte) bewegingsmogelijkheden. Ter ondersteuning maken wij gebruik gebruik van een aantal vragenlijsten. Voor het vaststellen van je maximale loopafstand en conditie, doe je een test op de loopband. Dit onderzoek wordt gedurende de trainingsperiode regelmatig herhaald om het effect van de looptraining te bepalen .

Op basis van de resultaten van de looptest en je klachtenpatroon stellen we een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken wordt je intensief begeleid, zo’n 2 tot 3 keer per week.

Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit etsen, spierversterkende oefeningen
en scholing van het looppatroon. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en gaat u zelfstandig trainen.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling van etalagebenen, gesuperviseerde looptraining, is enerzijds gericht op het vertragen van de verdere ontwikkeling van slagaderverkalking en anderzijds op het vergroten van de pijnvrije loopafstand. Uit onderzoek blijkt dat de maximale loopafstand gemiddeld genomen minstens verdubbeld, maar

Lopen, leefstijl en spieractivatie

Hoewel je de neiging zult hebben weinig te bewegen, is beweging juist heel belangrijk. Met een looptrainingsprogramma zijn goede resultaten te bereiken. je kunt er een vaatoperatie of andere belastende ingreep mee voorkomen. De behandeling zorgt er voor dat de slagaderverkalking zich minder snel ontwikkelt. Tegelijkertijd kunt u er door te trainen voor zorgen dat u een langere afstand kunt lopen zonder pijn te ervaren.

Wat kost deze behandeling?

Vanaf 1 januari 2017 worden 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met etalagebenen die een verwijzing van de huisarts of specialist hebben.

Daarvoor is dus geen aanvullende verzekering nodig. Uit de basisverzekering worden 37 behandelingen fysiotherapie vergoed voor een periode van 1 jaar.

HPfysio is speciek geschoold in het behandelen van etalagebenen gesupervisieerde looptraining, leefstijlverandering en spieractivatie.

• Een specieke applicatie cursus is gevolgd
• Aangesloten bij het landelijk claudicationet en pas- sen zo de meest effectieve behandelmethodes toe.

Download hier de brochure:

Hoe kom ik van mijn Claudicatio Intermittens af? Vraag het de expert!

Wil je meer informatie of heb je wellicht nog vragen? Vul het informatie formulier in en wij beantwoorden jouw vraag zo snel mogelijk.

Fysiotherapeut
WESLEY

Fysiotherapeut
JAN WILLEM

Fysiotherapeut
ARJEN

Fysiotherapeut
SHANE

Download hier de brochure:

Ja, ik wil een gratis check

Vul het onderstaande formulier in en we nemen snel contact met je op!

Contact informatie
Verified by MonsterInsights