HPFysio Specialisatie Manuele Therapie

Specialisatie Manuele fysiotherapie

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een behandelvorm die tot doel heeft de gewrichten beter te laten functioneren, pijn te verminderen en de lichaamshouding en bewegingen te verbeteren in de gehele bewegingsketen.

Tijdens het onderzoek wordt je lichaam meer als één geheel gezien en wordt er niet alleen gekeken naar de plek waar je daadwerkelijk pijn ervaart. Vaak komt de pijn ergens anders vandaan en middels specifieke onderzoekstechnieken wordt er gezocht naar de oorzaak van de klacht.

De effecten van de manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. je voelt snel vermindering van pijnklachten en verbetering in functie.

Wanneer kiezen voor manuele therapie?

Als je een lichaamsdeel/gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar. Gewrichten functioneren beter en bewegen gaat makkelijker.

Voorbeelden van klachten:

• Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.
• Nek- en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen
• Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
• Hoge rugklachten in combinatie met rib- en borst- pijn
• Duizeligheid bij het bewegen van de nek
• Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nek- klachten
• Heupklachten

Als je je herkent in één van deze klachten kun je zonder verwijzing een screening laten doen. Tijdens een vervolgonderzoek zal blijken of en hoe jouw specieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heb je dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling richt zich op het vinden van de oorzaak van je klacht(en) en het verminderen van pijn.

Het verbeteren van het bewegingspatroon, het inzichtelijk maken van de oorzaak van de klacht en het verbeteren van de houding is tevens onderdeel van de behandeling.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De therapeut kan gebruik maken van technieken die de beweeglijkheid van de gewrichten direct verbeterd. Het voordeel van deze technieken is dat de verbetering binnen korte tijd merkbaar is.

De behandeling kan bestaan uit manipulaties en mobilisaties, adviezen, (houdings)instructies en oefeningen.

Er worden specifieke handgrepen uitgevoerd met zachte druk of trek aan botstukken van gewrichten in de gehele bewegingsketen, waarin tijdens het onderzoek de stoornis is vastgesteld.

Ook kan er gebruik gemaakt worden van gedoseerde impulstechnieken, waarbij een “knappend” of “krakend” geluid wordt waargenomen.

Om de “bewegingsvrijheid” te vergroten en de ergste pijn weg te nemen worden speciale handgrepen toegepast. Daarbij wordt lichte druk uitgeoefend op bijvoorbeeld een wervel of gewricht.

Pijnlijk is dat vrijwel nooit. mensen ervaren het eerder als een verlichting omdat de pijn vaak voelbaar wegvloeit. Na de behandeling voelen gewrichten en spieren soepeler aan en gaat het bewegen makkelijker.

Wat gebeurt er daarna?

Je krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie te behouden.

Wat kost de behandeling?

Manuele therapie wordt tot 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Vanaf 18 jaar is er een aanvullende verzekering nodig om de behandeling volledig vergoed te krijgen.

Wij hebben contracten met alle verzekeraars.

De manuele therapie maakt onderdeel uit van het totale behandeltraject dat we met je aangaan. Naast onze kunde om snel pijnklachten te verminderen en je naar het niveau te begeleiden dat je nodig hebt om activiteiten of (sport) specifieke belasting uit te kunnen voeren, vinden wij het belangrijk om dit met specifieke oefeningen te ondersteunen en het positieve resultaat te onderhouden.

Download hier de brochure:

Is Manuele Fysiotherapie wat voor mij? Vraag het de expert!

Wil je meer informatie of heb je wellicht nog vragen? Vul het informatie formulier in en wij beantwoorden jouw vraag zo snel mogelijk.

Fysiotherapeut
WESLEY

Fysiotherapeut
JAN WILLEM

Fysiotherapeut
ARJEN

Fysiotherapeut
SHANE

Download hier de brochure: