Door de tijdelijke sluiting van de sportscholen en social distancing krijgen mensen minder dagelijkse beweging dan normaal gesproken. Daarnaast werken de meeste mensen nu thuis in plaats van buitenshuis. Dit beide heeft gevolgen voor de mentale en fysieke gesteldheid.
In deze blog vertellen wij waarom het belangrijk is om tijdens de coronacrisis actief te blijven en geven wij hier tips voor.
Weinig bewegen geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Ook stimuleert bewegen de aandacht en concentratie. Dit is juist nu tijdens de coronacrisis van belang omdat veel mensen nu thuis werken. Daarnaast maakt je hersenen het stofje dopamine vrij tijdens bewegen. Dopamine wordt ook wel “gelukshormoon” genoemd en verminderd stress, lusteloosheid en sombere gevoelens. In tijden van minder sociaal contact en onzekerheid kunnen we deze stof goed gebruiken.
De volksgezondheidsraad adviseert minimaal 150 minuten matig intensief bewegen per week, verdeeld over verschillende dagen. Met matig intensief wordt inspanning zoals wandelen of fietsen bedoeld. Langer bewegen of grotere inspanning zoals zwaar intensieve lichamelijke activiteit zorgt voor extra gezondheidswinst. Dit zijn activiteiten zoals hardlopen die de cardiorespiratoire fitheid, ofwel de conditie van het hart en de longen, bevorderd.
Hieronder staan onze tips om (thuis) actief te blijven:
Literatuur